Найменше радіонуклідів накопичують гриби-дискриминаторы: печериці, гливи, звичайні рядки, парасольки строкаті, дощовики шипуваті. Серед дикорослих ягід найбільш інтенсивно накопичують цезій-137 журавлина і чорниця, а також брусниця і лохина. Найменше радіонуклідів буде в калину, горобину, суницю, ожину, малину. Якщо оцінювати овочеві культури, то за здатністю накопичувати цезій-137 в порядку убування основні овочеві культури можна розподілити наступним чином: солодкий перець, капуста, картопля, буряк, щавель, салат, редис, цибуля, часник, морква, огірки, помідори. Перші овочі з цього переліку накопичують у 10-15 разів більше, ніж останні. Фрукти, як правило, не накопичують цезій, однак, якщо їх збирали з забрудненої землі (наприклад, впали яблука, груші), то на шкірці можуть знаходиться сліди радіонуклідів, що потрапили туди разом з грунтом. У м’ясних продуктах може накопичуватися і цезій-137 (переважно в м’ясі) і стронцій-90 (в основному в кістках), причому, цезію міститься більше в м’ясі старих, а стронцію – більше в кістках молодих тварин.
Найбільша концентрація радіонуклідів визначається в субпродуктах, а менше всього – в салі і жирі. Вміст радіоактивних речовин відносно менше в свинині, більше в яловичині, баранині і м’ясі птиці. Якщо ви полюєте на забруднених територіях, то майте на увазі, що м’ясо диких тварин містить значну кількість радіонуклідів: найбільше їх накопичують кабан і заєць, дещо менше – лось, олень. Якщо оцінювати рибу за здатністю накопичувати радіонукліди, то найбільш обережними потрібно бути при лові хижих і придонних видів риби: щуки, окуня, коропа, карася, сома, лина. Зробити це можна або безкоштовно, або за символічну плату в місцях продажів (наприклад, на ринках), у всіх радіологічних лабораторіях територіальних центрів гігієни та епідеміології, лісгоспах забруднених районів.
Додому Як перевірити продукти на радіоактивність.
Як перевірити продукти на радіоактивність.
4-6-2018

































