Як перевірити продукти на радіоактивність.


Як перевірити продукти на радіоактивність.
Які продукти накопичують найбільше радіонуклідів і де можна перевірити свою їжу, Центр екологічних рішень з’ясовував з кандидатом медичних наук, доцентом кафедри загальної гігієни Білоруського державного медичного університету Наталією Бацуковой. Тому високий вміст радіонуклідів наголошується в лісових грибах і ягодах. При цьому максимальної накопичувальної здатністю володіють саме гриби. До речі, вміст цезію-137 у деяких грибах завжди вище, ніж у ґрунтах, на яких вони ростуть. Ці гриби називають грибами – акумуляторами (накопичувачами), до них відносять польський гриб, горкушу, краснушку, моховик жовто-бурий, рижик, маслюк осінній (особливо багато накопичують пізні гриби), козляк, ковпак кільчастий. У таких грибів навіть при забрудненні ґрунтів, близьких до фонових значень (0,1–0,2 Кі/км2), вміст радіонуклідів може перевищувати допустимі рівні. Трохи менше накопичують груздь, рижик, волнушка, зеленка, подгруздок чорний, підберезник. До средненакапливающим відносять білі гриби, підосичники, сироїжки звичайні, опеньки осінні, подзеленки. Також ви можете знайти все необхідне на ресурсі https://fama.ua/p/dozimetr-radiometr-terra-mks-05-9174.
Найменше радіонуклідів накопичують гриби-дискриминаторы: печериці, гливи, звичайні рядки, парасольки строкаті, дощовики шипуваті. Серед дикорослих ягід найбільш інтенсивно накопичують цезій-137 журавлина і чорниця, а також брусниця і лохина. Найменше радіонуклідів буде в калину, горобину, суницю, ожину, малину. Якщо оцінювати овочеві культури, то за здатністю накопичувати цезій-137 в порядку убування основні овочеві культури можна розподілити наступним чином: солодкий перець, капуста, картопля, буряк, щавель, салат, редис, цибуля, часник, морква, огірки, помідори. Перші овочі з цього переліку накопичують у 10-15 разів більше, ніж останні. Фрукти, як правило, не накопичують цезій, однак, якщо їх збирали з забрудненої землі (наприклад, впали яблука, груші), то на шкірці можуть знаходиться сліди радіонуклідів, що потрапили туди разом з грунтом. У м’ясних продуктах може накопичуватися і цезій-137 (переважно в м’ясі) і стронцій-90 (в основному в кістках), причому, цезію міститься більше в м’ясі старих, а стронцію – більше в кістках молодих тварин.
Найбільша концентрація радіонуклідів визначається в субпродуктах, а менше всього – в салі і жирі. Вміст радіоактивних речовин відносно менше в свинині, більше в яловичині, баранині і м’ясі птиці. Якщо ви полюєте на забруднених територіях, то майте на увазі, що м’ясо диких тварин містить значну кількість радіонуклідів: найбільше їх накопичують кабан і заєць, дещо менше – лось, олень. Якщо оцінювати рибу за здатністю накопичувати радіонукліди, то найбільш обережними потрібно бути при лові хижих і придонних видів риби: щуки, окуня, коропа, карася, сома, лина. Зробити це можна або безкоштовно, або за символічну плату в місцях продажів (наприклад, на ринках), у всіх радіологічних лабораторіях територіальних центрів гігієни та епідеміології, лісгоспах забруднених районів.